Στο Artistic Village λειτουργεί ο πρώτος και μοναδικός μουσειακός χώρος, όπου οι επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο μπορούν να ζήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού από την αρχή μέχρι σήμερα.
photo-1-NEW

Το εργαστήρι

 Το εργαστήρι είναι ο χώρος που μέσα εκεί δουλεύει ο τεχνίτης. Πρόκειται για ένα μακρόστενο συνήθως δωμάτιο, τις πιο πολλές φορές πρόχειρα στεγασμένο, που η μόνη άνεση που παρέχει στον τεχνίτη δεν είναι παρά αυτή του άνετου χώρου. Σε μια γωνιά του εργαστηρίου είναι τοποθετημένος ο τροχός, ο πάγκος που κάθεται ο τεχνίτης και μία ξύλινη τάβλα, δίπλα στον τροχό κι αυτή, που πάνω της τοποθετεί πρόχειρα τα αντικείμενα, μέχρι να στεγνώσουν λίγο, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν με τάξη στον υπόλοιπο χώρο του εργαστηρίου.

Χώμα - πηλός

Για την κατασκευή του πηλού, χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τριών ειδών χώμα, παρμένο από τρείς διαφορετικές τοποθεσίες της Ρόδου. Η διαδικασία με την οποία το χώμα γίνεται πηλός, ξεκινάει με το ρίξιμο του χώματος στη στέρνα και έπειτα ανακάτεμα και φιλτράρισμα από τη μια στέρνα στην άλλη.

Τα εργαλεία

 Κύριο εργαλείο των τεχνιτών θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι τα αφάνταστα επιδέξια χέρια τους. Και πως τ’ άλλα, τα ελάχιστα και πολύ λιτά είναι απλά συμπληρωματικά.

Το καμίνι

Τα καμίνια είναι συνήθως στρογγυλά. Ήταν χτισμένα με πέτρα και για τα τόξα που υποβάσταζαν το πάτωμά τους, χρησιμοποιούσαν συμπαγή πυρότουβλα.

Καμίνιασμα

(Τοποθέτηση των αντικειμένων μέσα στο καμίνι)

Το καμίνιασμα, ακολουθούσε μια ορισμένη σειρά με σχολαστικότητα. Ο τρόπος αυτός βοηθούσε σε τρία πράγματα: στο να χωρέσουν όσο πιο πολλά αντικείμενα γινόταν μέσα στο καμίνι, στο να μην καταστρέφονται και στο να γίνεται το ψήσιμό τους πιο σωστό. Στο καμίνιασμα, όπως και στις πιο πολλές δουλειές που είχαν σ’ αυτά τα εργαστήρια, χρειαζότανε δυο τουλάχιστον άνθρωποι: ο ένας μάστορας κι ο άλλος βοηθητικός, μα απαραίτητος.

Τέλος, έχτιζαν και την πόρτα του καμινιού χρησιμοποιώντας λάσπη, σπασμένα κεραμικά ή ό,τι άλλο πρόχειρο είχαν. Τώρα το καμίνι ήταν έτοιμο. Η φωτιά έμπαινε στο κάτω πάτωμα του καμινιού από την πόρτα.

Όσο για το ξεκαμίνιασμα, (άνοιγμα και άδειασμα του έτοιμου καμινιού) δεν είχαν παρά να γκρεμίσουν τη χτισμένη πόρτα. Φυσικά, αφού το καμίνι είχε κρυώσει. Έτσι, σε γενικές γραμμές γινότανε το καμίνιασμα και το ξεκαμίνιασμα.

photo-7
photo-8

Τι γινόταν παλιά

Τα είδη που έφτιαχναν ήταν πάρα πολλά και κάλυπταν όλες τις ανάγκες σε σκεύη ενός νοικοκυριού. Ακόμα, θα πρέπει να πούμε πως όλα τα αντικείμενα ήταν χωρίς γυάλωμα και χρωματικό διάκοσμο. Μετά το 1915 με 1920 αρχίζουν ορισμένα από αυτά να τα γυαλώνουν, κυρίως πιάτα, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.

Έθιμα

Ο άνθρωπος ήταν πολύ δεμένος με αυτά τα αντικείμενα. Ξεκινούσε το ταξίδι της ζωής του μ’ ένα πήλινο αντικείμενο και το τελείωνε κλείνοντας το κάτω από μια πήλινη πλάκα. Στα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του, βάφτιση, γάμος, ο πηλός ήταν πάρα πολύ απαραίτητο υλικό.